Gaila, tačiau pastaruoju laiku valgiau salotas iš parduotuvių. Dažniausiai burokėlių. Arba makaronus. Makaronus su pomidorų padažu ar veganišku sūūūrio padažu. Tačiau pagaliau prigavus šiek tiek laiko, pailsėjus, pažiūrėjus keletą Vudžio Aleno filmų, gerai išmiegojus susiruošiau išsikept savo mėgiamą grikių apkepą, tiesa, kurį paskutinį kartą valgiau dar tada, kai valgiau pieno produktus ir kiaušinius. Tad prie visa ko turėjau pabandyt pagamint veganišką apkepo versiją. Ir man pavyko! :) Pirmąją partiją suritinom su draugais, antrąją pasigaminau sau. Ną kad turėčiau ką valgyt ir kad nereiktų kasdien gamint kažką naujo :) Nors keletui dienų :) Tikrai nebenoriu pirkt burokėlių salotų :D
Grikių apkepui reikės:
300g. grikių kruopų
1/4 didelės saliero galvos, sutarkuotos smulkia tarka
2 vid. dydžio morkos, sutarkuotos smulkia tarka
1 nedidelė cukinija, tarkuotos burokine tarka
2 vid. dydžio svogūnai, pjaustyti kubeliais
3 skiltelės česnako, supjaustyti smulkais kubeliais
120 ml. miltų
120 ml. mielių dribsnių (nutritional yeast)
50 ml. alyvuogių aliejaus
po 1 a.š su kaupu raudonėlio, mairūno ir petražolių
druskos, pagal skonį
juodųjų pipirų, pagal skonį
aliejaus skardos ištepimui ir šiek tiek aliejaus apkepo apšlakstymui
Gaminimo eiga:
- Grikius išvirti pagal nuorodas ant pakelio.
- Svogūnūs ir česnakus apkepinti alyvuogių aliejuje, jiems šiek tiek pageltus sudėti kitas smulkintas daržoves. Pakepinti kol suminkštės, tačiau neiškeps.
- Išvirtus grikius sumaišyti su daržovėmis, mielių dribsniais, miltais ir prieskoniais
- Skardą ištepti aliejumi, sudėti grikių masę, ir ant viršaus užpilti dar šiek tiek aliejaus, aliejų paskirstyti tolygiai,
- Kepti 180 laipsnių orkaitėje 1 val.
Gaunasi tikrai didelis kiekis, pavalgysit ne tik Jūs bet ir visa šeimyna :)) Tik iškepęs jis yra labai minkštas, tarsi košė, o pastovėjęs sukietėja :)
be mieliu dribsniu imanoma?
AtsakytiPanaikinti