2012 m. birželio 21 d., ketvirtadienis

Tofu tofu tofu

Vakar gaminau ne tik sriubą, dar su mama gaminom ir tofu. Nugi Dievų maistas, bais skanus :) Kadangi neturiu nigari ar kito rimto koagulianto teko išbandyt po ranka turimus dalykus! Bandžiau su citrinos sultimis, taip pat su obuolių actu, vandeniu ir druska. Šitas pavyko geriau nei su citrina. Su citrina ne taip sojos pieną sutraukia į varškę. Tačiau skonis su citrina skanesnis, su actu rūgštoka! Bet vistiek gardu gardu :)
Tofu gaminimas gan ilgas, kantrybės reikalaujantis procesas :) Prisipažinsiu, ne kartą mano gaminys iškeliavęs šiukšliadėžėn yra, nes vis nesigaudavo... Ną bet dabar gaunasi visada! Atradau savo užtikrintą sisitemą :)
 
Tofu receptas: 

600 g sojos pupelių
4,25 l vandens
250 ml obuolių acto
250 ml vandens
1 v.š. druskos
virtuvinio kombaino (!!!)






Taip pat reikia skuduro, pupelėms nukošti, bei visos susigalvotos sistemos sūriui gaminti :) Maniškė atrodo štai taip :  





Gaminimo eiga:

  1. Pupeles reikia nuplauti ir  išmirkinti 8-12 val su 4,25 l vandens. Po mirkymo vanduo neatrodo labai švarus, tad aš kartais mėgstų jį išpilt ir pakeist vandeniuką šviežiu ir skaidriu :) Tokiu pat kiekiu.
  

   2.  Pupeles sumalti su nedideliu kiekiu to paties vandens, kuriame mirko pupelės iki "košytės". Taip sumalamos visos pupelės ir visas vanduo (jei vandens lieka - supilti jį į jau sumaltas pupeles, viską gerai išmaišyti).




   3. Gautą masę reikia nusunkti su kažkokio audeklo pagalba į didelį puodą, kurį bus galima dėti ant ugnies. Pienas gausis su daugybe putų. Jų nugriebti nereikia.



  4.  Pieną virti ant vidutinės ygnies vis maišant (kitaip svyla dugnas). Kai užvirs sumažinti ugnį ir pavirinti dar 5 min. Verdant pieną reikia labai atidžiai stebėti, nes sekundžių reikalas, kol jis išbėga lauk :)

 
  5. Pieną pavirinus jis nukeliamas nuo ugnies ir pastatomas 20 min. atvėsti, kol maždaug pasiekia 60 laipsniu temperatūrą.
  6. Dideliame puode sumaišome druską, actą ir 250 ml vandens. Į šį skysti iš aukštai supilame atvėsintą pieną. Iškart matosi kaip susitraukia varškė. Nemaišant palaukiam 8 min.





  7. Gautą masė su kiaurasamčiu susemtį į savo tofu gaminimo sistemą (marlė > skylėtas indas pro kurį galėtų nutekėti vanduo iš varškės), suslėgti su kokiu sunkiu daiktu ir laikyti apie 30 min.

Pavyksta pasidaryti apie 500-600 g tofu.

Visa eiga anglų kalba labai puikiai pavaizduota štai čia.
 Pupelių  išspaudos vadinamos okara. Jas visada išmesdavau, tačiau vakar sugalvojau, jog tai daryti labai gaila. Toliau - daržovių kepsneliai su okara :)

9 komentarai:

  1. Kaip tik tai ieskojau kaip pasigaminti tofu, reikes isbandyti su actu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai puiki svetainė. Iniciatyvinė grupė „Gerbk gyvūnų teises“ neseniai pradėjo naują projektą Ką Valgo Veganai http://kavalgoveganai.blogspot.se (kol kas tik pradinėj stadijoj) - gal norėtumėt prisijungti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Parduodu tofu tiesiai is gamintoju. KAINA 3x MAZESNE NEI PARDUOTUVESE
    http://www.skelbiu.lt/skelbimai/ekologiskas-tofu-suris-17396633.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,
    Labai dekinga, kad pasidalijote Tofu gaminimo procedura. Kaip tik pradejau gaminti, suplakiau, pradejau kosima ir suabejojau ar taip darau. Sauniai ir aiskiai su nuotraukomis viska atradau pas Jus :)
    Dekui - tesiu toliau, ziuresim kaip pavyks.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O ta masė kuria I spaudi 3 punkte naudojama kur nors?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, pavyko! Didžiuojuosi pirmuoju sūriu savo gyvenime! :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dziaugiuosi,kad pavyko is pirmo karto.Gavosi tikrai skanus suris,aciu uz recepta:)

    AtsakytiPanaikinti